Türkiye son 3 aydır 14 Mayıs ve ikinci tura kalmasıyla 28 Mayıs seçimlerine odaklanmıştı. Ülkemizde seçim büyük bir olay yaşanmadan sona erdi. Milletin tercihi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.
2023 seçimlerini de geçmişteki son 14 seçimde olduğu gibi başarılı ile taçlandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan 13’ncü Cumhurbaşkanı olarak görevini 5 yıl daha sürdürecek. Bu seçimde oluşan pandemi, ekonomik pahalılık, deprem, göç sorunu nedeniyle iştahlanan muhalefet yine sınıfta kaldı.
14 Mayıs seçimlerinde Meclis üstünlüğünü kazanan MHP, Yeniden Refah, Hüdapar, BBP ve AK Parti’den oluşan Cumhur İttifakı, teşkilatları ile 14 Mayıs’ta olduğu gibi 28 Mayıs 2’nci Tur seçimleri için de var güçleri ile çalıştı. Sinan Oğan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklamasının ardından daha da güçlenen Erdoğan, % 52,16 oy oranı ile seçimi kazandı.
Seçim çalışmalarını İstikrar, Milliyetçilik, Türkiye Yüzyılı, Bayrak üzerine sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, söylemleriyle ipi göğüsleyen oldu. 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’de hatırı sayılır bir oy düşüş yaşansa da, Erdoğan ismi bu düşüşten hiçbir şekilde zarar görmedi. 14 Mayıs seçimlerine ziyade bütün illerde oyunu artıran Erdoğan, yurt dışı oylarında da ciddi oy aldı. 27 milyon 725 bin oy alan Erdoğan anketlerin aksine, son derece önemli bir oy alarak, anketlerin yanlış olduğunu kamuoyuna gösterdi. Yanlış söylem, ittifak anlayışı ile 1,5 yıl önceden kurdukları 6’lı masa ile hareket eden Kemal Kılıçdaroğlu ise 25 milyon oy aldı. Aradaki fark 2 milyondan fazla gözükmüş olsa da neticede kaybedilmiş bir seçim var.
Seçimin kazananı elbette ki 85 milyon vatandaşımız.
Ancak siyasi anlamda bakarsak AK Parti, MHP, HÜDAPAR, Yeniden Refah Partisi, Sinan Oğan, Demokratik Sol Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti bu seçimin kazananı oldu.
Kaybedenleri ise CHP ve İYİ Parti…
Yüzde 1 bile olmayan oy oranları ile vekillik kazanan HÜDAPAR, Yeniden Refah Partisi, Demokratik Sol Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti mecliste şimdilik grup kuramasalar da, partilerini temsil edecekler. Meclis dağılımında MHP ve AK Parti’nin önde olması komisyonlarda söz sahibi olacağı anlamına gelir.
CHP ve İYİ Parti, sadece ülke genelinde değil Kayseri’de ciddi kayıplar yaşadı. Bunun nedeni yanlış İl Başkanı seçimi ve aynı yanlışla sürdürülen milletvekili aday tercihleri. Ben CHP ve İYİ Parti İl Başkanlarının herhangi bir konuda basın toplantısı düzenlediğini hiç hatırlamıyorum. Kayseri medyası ile bir araya geldiler mi? Hiç sanmıyorum. İlçe başkanlarını ile mutad bir toplantı yapıyorlar mı?
Sanmam.
İttifakın İl Başkanları ile ayda en az bir gün bir araya geldiler mi?
Mümkün değil…
Böyle olunca seçim nasıl kazanılacak…
Peki, seçim öncesinde dinamo gibi çalışarak, ziyaretler gerçekleştirerek, yaşanan olumsuzları kürsülerden, sosyal medya hesaplarından dillendiren partililer ne oldu?
Hepsi kenara itildi.
Genel Başkana yakın, Parti Genel Merkezine yakın, Ankara’da tanıdıkları olan kişiler listelerde ilk sıralara yerleştirildi. Sonuç hüsran…
Menfaat birçok zaman davanın önüne geçti. Daha önce kaleme aldığım 14 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi Cumhur ittifakında herkes inanarak çalıştı. Evet, devlet, belediye imkânları ellerinde idi. Yemekli, kahvaltılı, iftarlı sofraların biri bitti, diğeri başladı. Ancak, bir parti meydana bayrağını asmaktan bu kadar mı aciz. İtfaiye vermiyorlarsa daya merdiveni, çık as.
MHP gibi bir dava partisinde 15 yaşında bir çocuğu ver bayrağı merdivenle Kayseri’yi süsler. İşte diğer partilerde bunu göremezsiniz. Bir milletvekili adayı Kayseri’nin her yerinde firmasının tabelaları olmasına rağmen bırakın partisinin kendi reklamını bile asmadı. Tenezzül bile etmedi. Oysaki firması için ne paralar döktü. Hangi gazeteciler ihya edildi?
Beyefendiler neden reklam vermedi bu sefer?
Niye?
Zaten seçilemeyeceğim en azından maddi kaybım büyük olmasın diye...
Peki, bu sıralamada geride kalan adaylar 9 ay sonra yerel seçim yaklaşıyor. Yeniden aday olursanız ne olacak şimdi! Dava anlayışınızı nasıl anlatacaksınız bu millete…
Genel olmadı, yerelde göreve hazırız mı diyeceksiniz!
Bu il başkanlarıyla, bu kaprislerle, ben olmadıysam, ne olursa olsun anlayışı ile olmaz. Dava şuuru olması lazım. İYİ Parti’de bir bir yaprak dökümü yaşandı. Vekillik listesine alınmayanlar kaçar gibi gitti. Hatta açıklamaları ile bombaladılar. Bir İl Başkanı bu ayrılık açıklamalarına basın toplantısı düzenleyip cevap vermez mi?
CHP’de halen birçok ilçe başkanına rüştünü kabul ettirememiş bir il başkanı var. Bu başkanla seçime girmek ne kadar doğru. Genç, dinamik, medya ile arası iyi, partinin tabanında yetişmiş bir genç adam il başkanı olayım diye çırpınıyor, parti eski il başkanı kendi menfaatleri için başka birini getiriyor. Sonuç, kendi de isteği sıralamada olamadı. Peki, il başkanı yaptığı isim ne oldu. Seçim akşamı ''İstifa edeceğim'' diye televizyonlara beyanat verdi.
Nereden tutsak elimizde kalıyor.
Şimdi soruyorum
Sevgili CHP’liler, sizce bu Kayseri İl Başkanlığı binası size yakışıyor mu?
Daha modern, ferah, geniş bir İl Başkanlığı binası alsanız, kiralasınız olmaz mı?
Olmaz, çünkü kimse elini cebine atmak istemiyor. Emekliler derneği gibi. Zaten bir çay var, ekranda da Halk Tv açık. Akşama kadar Vatan, Millet, Sakarya
İşte bu durum diğer partilerde yok.
Ey CHP aldığınız oy kadar herkesten 10 TL para alsanız, 10 yıldan daha fazla oturacağız bir il başkanlığınız olurdu. Hem size, hem partilinize yakışırdı. Suriyelilerden şikayet ediyorsunuz ama il binanız bunların ortasında kaldı. Ne olacak şimdi?
İyi modern bir il başkanlığınız olsun ki en azından bültenlerini haberleştirebilecek bir çalışan himaye ederdiniz. Bir kişiyi bile istihdam edemiyorsunuz ama maşallah Genel Başkanınızın en az 20 çalışanı var medya ofisinde.
Ortaya çıkan seçim sonuçlarına göre oy artışı, sizlerin görevde kalmak için bahane
Bu oy artışının nedeni bazı vatandaşların ekonomik olarak yaşadığı zorlukların bir buhranı.
Dışa vurum.
Şimdi 9 ay sonra bir yerel seçim var. Bu yanlışlardan ders alınmazsa silinip gidersiniz.
İktidar partisi için de iki satır yazmam gerekirse
Bazı partililer, eski belediye başkanları seçimi kaybedeceğiniz söyleyip durdular. Hatta kendileri dahi oy vermemiştir. Kendi kaderlerini, partilerinin kaderlerine bağlamışlardı. Hatta öyle ki ilde ve ilçede teşkilatlarının kapılarını bile çalmamışlar. Şimdi seçimi kazandığınız için göreve hazırım açıklamasıyla kapınıza dayanacaklar. Bunlara kesinlikle itibar etmeyin. Çünkü bunlar, hizmet düşmanlığı yapıp, kendi ikballerini düşündüler. Söylemleri gerçekleşmeyince, en çok çalışandan daha fazla çalışmış gibi kapı önünde bekleyip meclis üyeliği, belediye başkanlığı için uğraşacaklar. Bunun örnekleri Talas’ta, İncesu’da, Yeşilhisar’da bir hayli fazla...
Benden söylemesi