Kayseri, İç Anadolu şehirleri arasında en hızlı büyüyen nüfusa sahip bir kent. Bölgede 3 Organize Sanayinin bulunması gerek çevre gerekse de doğu illerinden göç ile nüfusu fazlasıyla artırmakta. Bunun üzerine sayısı 150 bini bulan yabancı göçmen ile birlikte kent nüfusu 1 milyon 500 bine yaklaştı.
Hal böyle olunca da kentte var olan park ve trafik problemi daha da arttı. Şehir trafiğinin en fazla 3 ana arter üzerinde hareket etmesi ve alternatif yolların aktif olmaması şehir içi trafiğinin keşmekeşliğini artırıyor. Şehri bir bıçak gibi yaran tramvay hattı, toplu ulaşımda büyük ölçüde rahatlama sağlasa da şehir trafiğindeki var olan problemi de ayyuka çıkardı.
Kent merkezine en yakın mahalleler olan Sahabiye, Serçeönü, Hunat, Gevhernesibe, Gavremoğlu, Yanıkoğlu, Çifteönü, Düvenönü….
Hepsinde trafik ve otopark problemi var. Bu problemin çözümüne yönelik ise henüz bir şey yapılmış değil.
Evet, belediyelerin yaptığı katlı otoparklar var ancak, gerek bu otoparkların pahalı olması gerekse de insanların kolaycılığı nedeniyle ciddi bir rezalet yaşanıyor. Trafik ve parkta yaşanan bu rezalet sadece Kayseri kent merkezinde değil, ilçelerde de başlamış durumda. Araç sayısının arttığı bir zenginleşme göstergesi olsa da park etmede yaşanan rezalet ise bir yanda da cehaleti gözler önüne seriyor.
Bu şehrin otopark problemi çözmek için yapılması gerekenler ise;
Öncelikli olarak belediyeler katlı değil, yer altına otopark alanları oluşturmalı. Daha sonra ise Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü çalışması ile park rezaleti yaşatan, trafiği tehlikeye düşüren araçlara ciddi cezalar yazılmalı, hatta çekici vasıtası ile sorgusuz sualsiz araçlar çekilmelidir.
Avrupa ülkelerinde bu gibi sorunların yaşanmamasının temel nedeni de aslında bu ceza sistemidir. Çok ağır yaptırımlar oluşturan bu sistem dünya ülkelerinde son derece başarı ile uygulanırken ülkemizde ise maalesef zaman zaman oluşan ahbap-çavuş ilişkisi nedeniyle çıkmazdadır.
Toplu taşımayı özendirmek, sağlıklı yaşamı benimsetmek adına kent merkezinin farklı noktalarına bisiklet istasyonları konulsa da bu bisikletlere kent merkezi içinde binmek mümkün değil. Çünkü, bisiklet yolu yok.
Bu kadar keşmekeşliğin, park rezaletinin yaşandığı kentte bir de yaya problemi var. Özellikle kent merkezinde yaşanan bu sıkıntıyı özetlemek gerekirse, karşıdan karşıya geçerken trafik kurallarına riayet eden yaya sayısı yok denecek kadar az. Kimse kurallara uymuyor. Uymadığı gibi trafiği de tehlikeye düşürüyor. İşte bu problemlerin önüne geçmek için, kamera tespit sistemi, yaya resmi ve sivil trafik polisleri görevlendirilmelidir.