Türkiye 14 Mayıs günü 28. Dönem milletvekillerini ve 13’ncü Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Demokrasi şöleni havasında geçen seçim gününde vatandaşlar belirledikleri siyasi parti ve Cumhurbaşkanına oyunu kullandı. Ben de sandık başında vatandaşlık görevimi yerine getirmek için 50 dakika bekledim.
Katılımın çok yüksek olduğu seçimde Kayseri’de ve ülke genelinde kayda değer bir sorun ile karşılaşılmadı. Oy kullanma hakkına sahip vatandaşlar 08:30-17:00 saatleri arasında oy kullandı. Milletvekilliği seçiminde oy pusulasının uzun olması ve zarfa zor sığması biraz zaman kaybına neden oldu. Sandıkların kapanmasının ardından çok ciddi hızda bir oy sayımı gerçekleşti. Yayın yasağı 18:30 gibi kalkınca herkes ekrana kilitlendi.
Her ne kadar milletvekilliği seçimi Cumhurbaşkanına göre biraz geride kalsa ortaya çıkan sonuçlar nefes kesti. Sandıkların açılış oranı yüzde 2 civarında iken Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 58 ile Millet ittifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu 38 ile başladı. Yüzde 20’lik fark Millet ittifakında hiç paniğe neden olmadı. Çünkü sandıklarda ilk açılan yerler İlçelerin nüfusu az köyleri idi. İlçe merkezi, Kent Merkezi ve Büyükşehir Belediyeleri ile fark ciddi oranda azaldı. 10 dakikada bir AA’nın güncellenmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oyu % 0,11 ile % 0,07 arsasında düşüş gösterdi. 23:00 gibi bazı vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazandığı düşünerek meydanlara akın etti. Ellerine bayrak alan, konvoylar oluşturdu. Klakson çalındı, davullarla eğlenildi. Lakin sandıkların yüzde 82’si açıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oyu % 50 ‘den düştü. Buraya kadar da normaldi. Çünkü yurt dışında sandıklar açılmamıştı ve büyük kentlerin önemli nüfusa sahip ilçelerinde de sandık sonuçları bitmemişti. Netice olarak yurt içi ve yurt dışı sayımla Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan % 49,50 oy alırken, Kemal Kılıçdaroğlu ise 44,90 oranında oy aldı. Hiçbir miting yapmadan, sağduyulu konuşmaları ile dikkat çeken ATA ittifakı adayı Sinan Oğan ise % 5,20 oy aldı. Cumhurbaşkanı adaylarını bu sonuç kesinlikle memnun etmese de seçmen kitlelerine motivasyon aşılamak için Cumhurbaşkanı Erdoğan her seçimde olduğu gibi 14 Mayıs seçimlerinde de 'balkon konuşması' yaptı. Millet ittifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu da diğer ittifak temsilcileri ile kamera karşısına geçti. Kılıçdaroğlu ise daha hiçbir şeyin bitmediğini hatta yeniden başladığı söyledi.
Ortaya çıkan rakamları değerlendirmek gerektiğinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine 2018 yılında %52,6 oranında oy alan Cumhurbaşkanı Erdoğan bu seçimde % 49,50 oyda kaldı. Yüzde 3’lük bir kayıp göze çarptı. Millet ittifakında ise 2018 yılında Muharrem İnce CHP’nin adayı olmuştu. İnce % 30,6, Selahattin Demirtaş, %8,4, Meral Akşener %7,3 ve Temel Karamollaoğlu % 0,9 oranında kalmıştı. İttifakları topladığımızda total rakam % 47,2 oluyordu. Ancak, yaklaşık 11 partinin desteğini alan Kemal Kılıçdaroğlu % 44,90’da kaldı. Seçimin sürprizini Sinan Oğan yaparak %5,20 oranında oy alarak seçimi ikinci tura taşıdı.
Kılıçdaroğlu neredeyse 2018’de alınan oyun aynısını kendi partisinden aldı. Diğer parti bileşenleri ile %44,90 aldı. Bu seçimi kazanmaya yetmedi. Şimdi Millet ittifakının en çalışkanı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi kimse çalışmadı. Ne Davutoğlu, ne Babacan, ne Uysal ne de Karamollaoğlu… Partilerinin il ve ilçe teşkilatlanmalarında ciddi problemler var. Birçoğunun kapısı kilit. Ne bir bayrak, bir afiş. Yokları oynadılar. Buna rağmen CHP listelerinden seçime giren partileri milletvekilleri kazandı.
Millet ittifakı çalışmalara çok geç başladı. Çünkü masa krizi ve öncesinde yaşanan aday netsizliği çalışmaları neredeyse durdurdu. 6’lı masa görüşmeleri hasbihal toplantısına dönmüştü.
Adayların netleşmesinin ardından Cumhurbaşkanı adayları ve Milletvekili adayları depremin yaşandığı kentlere akın etti. Çalışmaların en az 15 günü burada yapıldı. Daha sonra da kentlerde yapılan mitinglerle sürdü. Aslında sonuçlar üzerinde seçmenin bazı mesajları oldu
1- Cumhurbaşkanı Erdoğan için, halk minik bir uyarı verdi. Belki de 'kendinize gelin' demek istedi.
2- Millet ittifakında Kılıçdaroğlu’na yanlış aday tercihi olduğunu göstermek istedi.
3- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e 'ya kalk, ya otur' mesajını verdi.
4- MHP’ye ise 'anketler ne gösterirse göstersin, ne derlerse desin sen ülkenin sigorta vazifesini sürdür' dedi.
Şimdi Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. 28 Mayıs'ta halk bir kez daha sandık başına gidecek. Bu kez iki aday yarışacak. Liderlerin 14 Mayıs’ta milletin gönderdiği mesajı iyi okuması lazım. Okuyamayan gidecek, torun sevecek.
TOGG - SOĞAN TARTIŞMASINDA KAZANAN TOGG OLDU
Milletvekili seçiminde ise AK Parti yeniden birinci parti oldu. Oldu olmasına da vekil kaybı da yaşadı. 2018 seçimlerinde % 42,6 oy alan ve 295 milletvekili çıkaran AK Parti, 14 Mayıs seçimlerinde % 35,8 oyda kaldı. Bu rakamlara göre de çıkardığı vekil sayısı 267 oldu. AK Parti'de 28 milletvekilliği kaybı var. 2018 yılında 21 milyon 335 bin oy alırken bu seçimde 19 milyon 346 oy aldı. 2 milyondan fazla oy kaybı var. Deprem, pandemi, pahalılık derken bir uyarı da seçmen tarafından partiye böyle verilmiş. CHP’de ise vekil sayısında artış gözükse de malum 4 parti ile ittifak yaptığı için vekiller partilerine geçecek. Ancak 2018’de 146 vekili olan CHP’de bu sayı şimdi 169 oldu. 23 vekil artışı yaşandı. 2018 de 11 milyon 348 bin oy alan CHP, bu seçimde 13 milyon 773 bin oy aldı. 2 milyon artış yaptı.
Anketlerde yüzde 12-15 bandından gösterilen İYİ Parti ve HDP ise adeta seçimde patladı. Nedeni konusunda en bilinen gerçek aday tercihlerinde yapılan ciddi yanlışlık. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bazı illerde kendi adına kullandığı kontejanlar neredeyse sonunu getiriyordu. Bunun nedeni tercihi ve teşkilatının çalışmaması. Bunun bariz örneğini Kayseri’de gördük. Küsenler, gelmeyenler, çalışmayanlar, 'ben zaten seçilirim' diyenler… İşte bu durum İYİ Parti'nin beklenenden az oy almasına neden oldu. Ortada aradan geçen 5 yıllık zamana rağmen başarı yok, başarısızlık var. Çünkü bu kadar ağır ekonomik şartlara rağmen bir tek kaygı gösteren sahaya çıkan olmadı.
Ve seçimin kazananı…
MHP
Babamın, dedemin, kardeşimin, ailemin partisi…
Neden öveceğim biliyor musunuz!
Anketlerde hep 5 ve altında gösterdiler.
Miting kalabalığı ile ilgili hep hakir gördüler…
Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin artık kenara çekilmesi gerektiğini, partiyi bitirdiğini söylediler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emrindeki bir parti haline getirildiğini söylediler.
Bunu söyleyenler bir şeyi unuttu
MHP’de teşkilatçılık esastır. Lidere tabiyet vardır. Ülkenin en büyük gençlik hareketi Ülkü Ocakları vardır. MHP’de herkes her göreve hazırdır. Çaycısı vekillik yapacak teşkilatçılık bilgisine sahiptir. Birinci sıradaki aday nasıl çalışıyorsa 10’uncu sıradaki aday da aynı inançla çalışır. İşte bu teşkilatçılık ilkesi, sadakat MHP’nin oylarını artırmıştır. Vekil sayısında bir artış olsa da vekil oylarında 300 bin gibi bir kayıp olsa da yerden yere çalan anket şirketlerine sadece firmalarının tabeladan ibaret olduğunu göstermiştir.
Akşener kaybetti, Bahçeli kazandı
Kılıçdaroğlu kaybetti, Erdoğan kazandı
Kılıçdaroğlu kaybetti, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Gültekin Uysal, Temel Karamollaoğlu kazandı
Soğan kaybetti, TOGG kazandı...