Yoğunburç ve Ok Burcu tarihçesi

Yoğunburç ve Ok Burcu tarihçesi
Kayseri Kalesi Surları üzerinde bulunan Yoğunburç ve Ok Burcu'nun mimari özelliğini ve ne olarak kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? Şehrin merkezinde bulunan Yoğunburç ile Ok Burcu'nun tarihi geçmişini ve günümüzdeki kullanım amaçlarını sizler için derledik...

Dış Kale surlarının güney köşesinde bulunan, İzzettin Keykavus’un iki katlı olarak inşa ettirdiği Yoğunburç, yarım daire planlıdır. Her iki katı da sivri tonozla örtülmüş olan burcun güneydeki surla bağlantısı günümüze gelememiştir.

Yoğunburç, dış kale surlarının üzerinde bulunan ve halen ayakta olan iki burçtan biridir. Diğeri ise Alâeddin Keykubad tarafından yaptırılan Ok Burcu’dur.                                                                                                                                                                                                                                   

Yapının 16. yüzyılda hapishane ve hükümet dairesi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde ise, kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü kafe hizmeti vermektedir. Özellikle aşıklık geleneğini sürdüren sanatçıların buluşma adresidir. 

OK BURCU

İç Kale’yi ve burada bulunan Selçuklu Sarayı Devlethaneyi çevreleyen surlardan kalan bir parça olan Ok Burcu, kalenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Burcun devamındaki kale parçasının üzerindeki kitabeden, bu kısmın Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından 1224 tarihinde inşa ettirildiği anlaşılmaktadır. Orijinali iki katlı olan burcun ikinci katı günümüze ulaşamamıştır.

Burcun mekân düzenlemesi, haçvari planda dört eyvandan oluşan, çapraz tonozla örtülü şekilde yapılmıştır. Restorasyonu 2005 senesinde Mimarlar Odası tarafından gerçekleştirilen yapının yaklaşık 200 metrekare kullanım alanı bulunmaktadır. Burç, günümüzde Kayseri Büyükşehir Belediyesince kültür amaçlı kullanılmaktadır.

GÖNDER
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×
bu kısma açılan video gelece
×