Su zehirlenmesi nedir ve nasıl oluşur?
Vücudumuzdaki tüm hücre ve organların düzgün bir şekilde işleyişinin devamı için vücudumuzun yeterli miktarda su kullanımına ihtiyacı vardır. Ter ve idrar yoluyla kaybedilen suyun yerine konulması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Mehmet Emre Kahraman, Yeterli miktarda su tüketilmemesinin yorgunluk, baş dönmesi ve kas kramplarına neden olabileceğini söyledi. Bununla birlikte aşırı su tüketilmesinin de su zehirlenmesine yol açabileceği konusunda dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
‘BEYİNDE SIVI BİRİKMESİNE SEBEP OLABİLMEKTE VE BEYİN SAPI BU DURUMDAN ETKİLENMEKTEDİR’
Su zehirlenmesinin aşırı su tüketimi sonucu meydana gelen bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Diyetisyen Kahraman, “Beynin fonksiyonlarını yerine getirememesi işlevinin bozulmasıdır. Aşırı su tüketim sonucunda kanda su miktarı artar, artan su miktarı başta sodyum olmak üzere elektrolitlerin kandaki çoğunluğunun azalmasına sebep olmaktadır. Kandaki sodyum litreleri 135 milimol litrenin altına düştüğünde sodyum eksikliğinden dolayı vücudumuzda hiponatremi belirtileri görülmektedir. Hiponatremi belirtileri bulantı, halsizlik, çift görme gibi kendini gösterir.
Sodyum hücre içi ve dışı sıvı dengesini sağlayan en önemli elektrolittir. Aslında kandaki sodyum yoğunluğunun düşmesi sonucu hücrelerin içine doğru sıvı geçişi olur ve hücre şişmeye başlar. Bu durum beyin hücrelerinde gerçekleştiğinde potansiyel olarak hayati bir tehlike oluşturabilir. Beyin hücrelerinin içi şiştiğinde kafa hacmi artmaktadır. Şiddetli vakalarda artan kan basıncı sersemlik gibi durumlarda görülebilmektedir. Bu durumlar oldukça ciddi belirtilerdir. Beyinde sıvı yani ödem birikmesine sebep olabilmekte ve beyin sapı bu durumdan etkilenmektedir” ifadelerini kullandı.