Pastırma yazı ne zaman, pastırmayla ilgisi nedir?
Hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan “pastırma yazı”, kutuplardan gelen soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar.
Genellikle sonbaharda (Ekim ayının sonundan Kasım ayının ortasına kadar olan zaman diliminde) görülür. Gündüzler güneşli, hafif rüzgârlı ve puslu; geceler ise serindir. Yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir. Bazı yıllar birkaç kez yaşansa da bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer.
PASTIRMA YAZININ KAYSERİ ve PASTIRMAYLA İLGİSİ NE?
“Pastırma yazı” deyiminin Kayseri’yle dolaylı, pastırmayla direk ilgisi vardır. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması sebebiyle pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur. Anavatanı Kayseri olan pastırmanın en doğal haliyle bu dönemde hazırlanması sebebiyle de bu döneme “pastırma yazı” ismi verilmiştir.
DİĞER ÜLKELERDE NASIL İSİMLENDİRİLİR?
Bir doğa olayı olan “Pastırma yazı”, dünyanın farklı ülkelerinde farklı isimlerle adlandırılıyor. Bu döneme Almanya’da “kocakarı yazı”, İsveç’te “Azize Birgitta yazı” ve Amerika Birleşik Devletleri’nde “Yerli yazı” deniyor.