Özhaseki'den itiraf gibi açıklama: Fay kırıkları ve dere yataklarına yapı yaptırmayacağız

Özhaseki'den itiraf gibi açıklama: Fay kırıkları ve dere yataklarına yapı yaptırmayacağız
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'den itiraf gibi açıklama geldi. Fay kırıkların üzerine, dere yataklarına ev yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bizim bu konuda biraz daha ciddi ve çok sıkı tedbirler almamız, geçmişten ders çıkarmamız lazım” diyerek eski hatalara düşmeyeceklerini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Kayseri İl Müdürlüğü hizmet binası temeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı törenle atıldı.

Törende konuşan Mehmet Özhaseki, “Aslında bu proje benim hazırladığım bir proje değil. Hakkı teslim etmek lazım. Bir önceki bakan arkadaşımız döneminde hazırlanmış. Hatırladığım kadarıyla 29 il için hazırlanmış. Bizim binamız da eskiydi, depreme dayanıksızdı. Ve bu binanın bir an önce dönüşmesi, değişmesi gerekiyordu. Bugün temel atma da bana nasip oldu. Biz kendi dönemimize isabet eden zaman dilimi içerisinde düşen doğruları yapmaya çalışıyoruz. Bu binamız 4 katlı olacak. İçinde sıfır atık projesi mutlaka uygulanacak. Bir taraftan gri sular değerlendirilecek. Bir taraftan da güneş enerjisiyle birlikte bir kısım elektrik giderlerinde kendi içinde karşılayabilecek bir yapı olacak. Yaklaşık 400 kişinin çalışabildiği bir mekanda arkadaşlarımız inşallah güzel hizmetler yapacaklar. Kayserimize hizmet edecekler diye de umut ediyoruz. Türkiye'deki kentsel dönüşümü bakanlık olarak biz sürdürmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ESKİ HATALARA DÜŞMEYECEĞİZ’

Fay kırıkları üzerinde yapı yapılmasına izin verilmeyeceğini ve eski hataya düşmeyeceklerini dile getiren Bakan Özhaseki, “Rezerv alanlarındaki inşaatımız devam edecek. Ama şehir merkezleri ne olacak? Oraların da canlanması lazım. Herkesin hatırasının olduğu yerde ve geçmişte bağ kurduğu, özellikle sevdayla bağlı bulunduğu mahallelerde de kentsel dönüşümün yapılması lazım. Yerinde dönüşüm diye adlandırdığımız bu projeyi de önümüzdeki günlerde inşallah bizler devreye sokacağız. O bölgelerde kendi evini yapmak isteyenlere yardımda bulunacağız. Bunun şartlarını belirledik. Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki günlerde zaten anlatacak ve şehirlerin merkezinde de yerinden dönüşümü, yerinde dönüşümü başlatmış oluyoruz. Özellikle altını çizerek söylüyorum; eski hatalara düşmeyeceğiz. Fay kırıkların üzerinde yapı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Dere yataklarına ev yapılmasına asla izin vermeyeceğiz. Efendim, 'Denizin üzerinde bile ev yapılabiliyor. Niye 15, 20 kat yapılmasına izin vermiyorsunuz ki’ gibi sözler çok duyuyoruz. Standartları yerine getirmek de ne yazık ki, biraz ihmalkar davranan da bir yapımız var. Bundan sonra zemin artı dört. Zemin artı üç gibi bir konutlaşmaya geçeceğiz” diye konuştu.       

‘VATANDAŞ, 'HAKKIMIZ HELAL OLSUN' DEYİNCEYE KADAR O BÖLGELERDE OLACAĞIZ’

Deprem bölgesindeki yaralar sarılıncaya kadar çalışacaklarını ifade eden Bakan Özhaseki, “O dönemlerde muhatap olduğumuz birçok insan deprem bölgesine geldiklerinde veya bizlerle konuştuklarında hep şunu söylediler. Eğer bu depremin yüzde 20-30’u, yüzde 50’si bizim ülkemizde olsa biz bunun altından kalkamazdık. Biz perişan olduk. Bunca sıkıntının altından kalkabilecek bir tek millet var. O da bizim büyük milletimiz. Oradaki bütün yaraları saracağız. Vatandaş Allah devletimizden, sizlerden razı olsun. ‘Tamam kardeşim, hakkımız helal olsun’ deyinceye kadar o bölgelerde olacağız. Devlet olarak hiçbir şekilde o kardeşlerimizi unutmadığımızı, sonuna kadar yanlarında olacağımızı ve bütün yaraları sarıncaya kadar gece, gündüz demeden koşacağımızı herkes bilsin” şeklinde konuştu.

                                                                                                            

‘HİÇ KİMSE UNUTMASIN BU CENNET VATAN BİR DEPREM ÜLKESİDİR’

Türkiye’de son 10 yılda 6 ve üzerinde 60 depremin olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “Cennet gibi bir vatana sahibiz. Fakat müthiş bir dezavantajımız var. O da depremsellik. Hiç kimse unutmasın bu cennet vatan bir deprem ülkesidir. Son 100 yıl içerisinde 6 ve üzerinde şiddetle ana karada olan deprem sayısı tam 60 üzerinde. Yani neredeyse bir buçuk senede bir bu memlekette yıkıcı 6 ve üzerinde şiddetli bir deprem oluyor toprağa verdiğimiz canlarımızın sayısı 130 bin civarında. Maddi hasarı artık söylemiyoruz. Yüz milyarlarca dolar. Ve orada bizim en sevdiklerimiz, yakınlarımız, çocuklarımız, eşlerimiz toprağa veriliyor. O zaman bizim bu konuda biraz daha ciddi ve çok sıkı tedbirler almamız lazım. Geçmişten ders çıkarmamız lazım. Göz bebeğimizi İstanbul'u bizim depreme hazırlamamız gerekiyor. Önümüzde zor işler var. Sıkıntılı işler var. Kolay da değil. Vatandaşın da bir evi var. Onu teslim ettiğinde daha iyisini, daha büyüğünü hiçbir bedel ödemeden devlet versin, devlet değil misiniz? Ne olacak, gibi bir mantık içerisinde yaklaştığı bir dönemde işimizin daha da zorlaştığını söyleyebiliriz. Ama bütün bunların altından kalkabilecek gücümüz var. İrademiz var. İnşallah bunları yapacağız. Ülkemizi de bir taraftan depremi hazırlayacağız” dedi.

Törende Özhaseki’nin yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Milletvekilleri Hulusi Akar, Şaban Çopuroğlu, Murat Cahid Cıngı, Saadet Partisi Milletvekili Mahmut Arıkan, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, il müdürleri ve il protokolü hazır bulundu.

GÖNDER
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×
bu kısma açılan video gelece
×