Mimar Sinan kimdir; Kayseri'de kaç eseri var?

Mimar Sinan kimdir; Kayseri'de kaç eseri var?
Bugün 9 Nisan Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Günü… Kayserili olan Mimar Sinan, 99 yıllık ömrü boyunca Osmanlı coğrafyasına sayısız eserler bıraktı. Peki Kayseri’de Mimar Sinan’ın kaç eseri var, biliyor musunuz?

9 Nisan Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Günü nedeniyle koca ustayı rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu özel günde okurlarımız için Mimar Sinan’ın haşatını ve özellikle de Kayseri’ye yaptığı eserleri derledi.

1489 - 1588 yılları arasında yaşayan Mimar Sinan, Kayseri’nin Ağırnas beldesinde dünyaya geldi. 22 yaşına kadar da burada yaşadı. “Mimar” unvanını 40 yaşında aldı. 3 padişah döneminde 50 yıl Osmanlı’ya hizmet eden büyük usta Sinan, camiler başta olmak üzere medrese, han, su kemeri, köprü, çeşme gibi sayısız eser yaptı. Ağırlıklı olarak da İstanbul’da inşa etti. Tarihi kaynaklardan edinilen bilgiye göre Mimar Sinan, memleketi Kayseri’ye de 2’si cami, 1’i hamam toplam 3 eser bıraktı. Bunlardan sadece 1’i günümüze kadar ulaşabilmiştir.                                                                                           

Kurşunlu Camii (Hacı Ahmet Paşa) 

Cumhuriyet Meydanı’ndaki park içinde bulunan Hacı Ahmet Paşa Camii (Kurşunlu Camii), Mimar Sinan’ın memleketine inşa ettiği eserlerin başında geliyor. Meslek hayatının son eserlerinden birisidir. Klasik Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan Kurşunlu Camii, 1586 yılında yaptırıldı. Ana gövdesinde tek kubbe, tek minare, çift revak ve son cemaat mahalli bulunan caminin giriş kapısı ile minber, kürsü ve mihrap mermerdir. Camiyi ayakta tutan sütunlar halen sağlamdır. Halk arasında Kurşunlu Camii olarak anılmasının sebebi kubbelerinin yekpare kurşunla kaplı olmasındandır. Kurşunlu Camii’nin çevresinde de aş evi, 3 veya 14 ocaklı büyük bir han, medrese ve hamam da yapıldığı ancak günümüze bunların hiç birisinin ulaşamadığı da belirtiliyor.

Osman Paşa Camii

Büyük Usta Mimar Sinan’ın Kayseri’ye bıraktığı bir diğer eseri de Osman Paşa Camii’dir. Valilik ile Saat Kulesi arasında yer aldığı bilinen bu cami ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamıştır. Meydan genişletme çalışmaları sırasında zaten harabe olan cami yıkılmıştır.

Hüseyin Bey Hamamı

Mimar Sinan, doğduğu, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği memleketi Kayseri'ye bir de hamam yaptırmıştır. Nerede olduğu hakkında kesin bir bilginin bulunmadığı Hüseyin Bey Hamamı da ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır.

GÖNDER
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×
bu kısma açılan video gelece
×