Lale Camii ve Külliyesi tarihçesi

Lale Camii ve Külliyesi tarihçesi
6 bin yıl öncesine dayanan yerleşik hayat ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri, adeta camiler şehridir. Özellikle Selçuklu dönemi camileri kentin dört bir tarafında hala ayaktadır. Lale Camii de (Lal Paşa, Lala Muslihiddin Camii) bu eserlerden birisidir. Merkezde bulunmasına rağmen çok kişi tarafından yeri dahi tam olarak bilinmeyen Lale Camii'nin tarihçesini okurlarımız için derledik.

Lale Camii (Lal Paşa, Lala Muslihiddin Camii) ve Külliyesi Melikgazi İlçesi Tacettin Veli Mahallesi'ndedir. Lala Paşa Camisi’nin, yanında bulunan kümbetten daha sonra yapıldığı düşünülmektedir. Mimari özellikleriyle 12. yüzyılın son çeyreğine ya da 13. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenebilmektedir.

Dikdörtgen planlı caminin minaresi sonradan eklenmiştir. Kayıtlarda, caminin 1903 tarihinde Evkaf İdaresi tarafından onarıldığı, bitişiğinde bir sıbyan mektebi ile çeşme olduğundan bahsedilmektedir. Bu yapılardan sadece çeşme günümüze gelebilmiştir. Tarih kitabesi olmayan minberdeki yazılar Kuran’ı Kerim’den alınmış ayetleri ihtiva etmektedir. Yazım şekli ve yan satıhlardaki geçmelerle Hunat Camisi’nin minberi arasında benzerlik kurulmakta ve minberin 13. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.

Camiye giriş, batı ve kuzey cephelerde bulunan iki kapı açıklığı ile sağlanmaktadır. Kümbete geçiş ise, doğu cephesinde yer alan bir kapı ile gerçekleşmektedir.

GÖNDER

    Lale Camii ve Külliyesi tarihçesi yorumlar

  • Deniz yılmaz
    Yeri bilinmiyor diye kendiniz aöylüyorsunuz kolay bir adres tarifi ile yazmıyorsunuz......????
×
Birden çok mail adresi varsa mail adreslerini virgül ile ayırınız
Max 200 karakter
Gönder
×
bu kısma açılan video gelece
×