Katarakt tedavisinin geciktirilmesi, göz kaymasına sebep olabilir

Göz merceğinin saydamlığını kaybedip bulanıklaşmasıyla kendini gösteren katarakt; ışıktan rahatsız olma, çift görme, puslanma ve görme bulanıklığı gibi belirtilerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kataraktın tedavisi mümkün. Ancak zamanında tedavi olmayanlarda başka göz rahatsoızlıklarına da sebep olabilmekte.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bilge Yurdakul, geciken katarakt ameliyatlarında hem ameliyata bağlı komplikasyonların gelişme riskinin arttığını hem de iyileşme süresinin uzadığını dile getirdi. Katarakt evresinin ilerlemesiyle kalınlaşma ve sertleşmenin meydana geldiğini belirten Yurdakul, dolayısıyla standart hastalarda kullanılmayan tekniklere ihtiyaç duyulduğunu, ayrıca ileri kataraktlarda glokom (göz tansiyonu) ve göz kayması rahatsızlılarının oluşabildiğini kaydetti.
Katarakt ameliyatının geciktirilmeden yapılması tavsiyesinde bulunan Yurdakul, "Erken teşhis ve tedavi, hem hasta hem de cerrah için çok önemli. Bilinmesi gerekir ki katarakt ilerledikçe görme düzeyi azalır. Hastanın görme keskinliğindeki azalma, günlük hayatta veya mesleki alanda sorunlara yol açması, ameliyat vaktinin geldiğini gösterir” diye konuştu.
KATARAKT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Katarakt tedavisi hakkında da bilgiveren Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Bilge Yurdakul, “Kataraktın tedavisi, damlayla veya ilaçla günümüz şartlarında mümkün değil. Tek tedavi hastayı çok yormayan kısa süreli bir ameliyat. Operasyonda göz içinde saydamlığını kaybeden mercek alınarak yerine yeni bir lens konuluyor" dedi.